Mutta onko tämä vain harhaa?
Kuinka moni menestyy tasaisesti kaikilla matkoilla?
Hyvän kattauksen kysymykseen tarjoaa maailmancup-kilpailut kattava ja MM-menestyspainotteisesti pisteytetty Jan Kocbachin kehittämä matkakohtainen maailmanranking.
Tilastot 5.11.2012 tilanteen mukaan:
Pitkän matkan viiden kärki miehissä ovat: Lundanes, Merz, Gueorgiou, Bertuks ja Adamski. Sprintin kärkinimet ovat Kyburz, Muller, Merz, Hubmann, Leandersson.
Näin ollen voidaan vetää jo karkea johtopäätös, että pääasiassa tasaisesti lajin matkojen ääripäissä menestyminen on vaikeaa.
Syitä taustalla on tietysti monia..MM-kisoissa on rajoitetusti maakohtaisia paikkoja ja kisapäivätkin voivat jakautua huonosti, jolloin ei ole välttämättä järkevää käydä kaikkia kisoja. Harva tulee juoksemaan Vuokatissakaan sprinttiä ja pitkää. Tämä tietysti ohjailee menestyksen jakautumista eri henkilöille.
Yleismies jantunen...
One lady to rule them all...
Kun vielä laajempaa yhteenvetona katsotaan niin:
1a) samoja henkilöitä miesten pitkän ja sprintin rankin top 10:ssä on kaksi: Hubmann, Merz
1b) samoja henkilöitä naisten pitkän ja sprintin rankin top 10:ssä on kolme: Niggli, Billstam, JanssonMitä tästä voi päätellä: Eri henkilöt ovat viime vuosina pärjänneet sprintissä kuin pitkällä, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.
Päästään asian ytimeen: Vain harvat pystyvät pärjäämään kaikilla matkoilla.
Suuntaviivahan se tämäkin on. Taustalla on eri matkojen erilaiset vaatimukset ja toisaalta arvokisojen ohjelma, johon vielä lisätään sprinttiviesti vuonna 2014. Se ohjaa suunnistuksen kehitystä ja matkakohtaista eriytymistä edelleen. Mutta todennäköisesti suunnistuksessa tulee jatkossakin olemaan Jani Sievisiä, jotka tykkäävät vetää kaikkia tyylejä sekaisin ja ovat vielä siinä hyviä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti