16.5.11

Urheilu on merkityksellistä

Ja tästä syystä joudun muuttamaan gradun alkua, joka meni näin:

1.1 Huippu-urheilu on merkityksellistä
Intia pysähtyy kriketin MM-finaalin aikaan; suomalaislapset hyppäävät mäkeä ja kilpailevat siitä kuka saa olla Janne Ahonen; englantilaisnuoret omaksuvat David Beckhamin hiustyylin, Yhdysvalloissa kävellään Air Jordan -kengissä, ympäri maailman näkee kaduilla baseball- eli lippalakkeja; sanomalehdistä löytyvät omat osionsa kotimaan, talouden, ulkomaiden ja urheilun uutisille; televisiosta lähetetään urheiluohjelmia kellon ympäri - urheilulle löytyy jopa omia tv-kanavia. Nykyaikainen huippu-urheilu on osa ihmisten jokapäiväistä elämää, halusimme sitä tai emme. Se on meidän ympärillämme, vaatteissamme ja puheissamme. Tämän tutkimuksen tarkoitus on pureutua yhteen liikuntakulttuurin osa-alueeseen, huippu-urheiluun. Tarkemmin perehdyn siihen, mitä on nykyaikainen, moderni huippu-urheilu ja miksi siitä on tullut niin merkittävä ilmiö.

Ja ongelmahan tässä on se, että suomalaiset määrittelivät uudelleen merkityksellisyyden viimeisen vuorokauden aikana. Harvassa valtiossa noin 2,4 miljoonaa ihmistä 5,4 miljoonasta seuraa minkään lajin arvokisafinaalia suorana. No tietysti Intiassa krikettiä ja niin edelleen. Eli Suomi ei ole poikkeustapaus. Mutta hurjan merkittävä ilmiö tuo huippu-urheilu ihmisille tuntuu olevan.

Jotain Granlundin veivaamismatkimisia pitää tuohon Ahosen tilalle vaihtaa. Harva pikkupoika kilvoittelee siitä kuka juoksee kuin Viren..

1 kommentti: