27.2.10

No! This is snowboarding

Kuinka paljon ottaa kaaliin kestävyysurheilufanaatikkoja se, että reppapöksylumilautailija tulee ja ottaa olympiamitalin? "Mitä nuo räkänokat tekee tuolla olympialaisissa?" Kansallisen tason suunnistajat päivittelevät pullakahvinsa ääressä lautailijoita, jotka rennolla meiningillä tekevät sitä mistä tykkäävät ja vielä menestyvät siinä - niin taloudellisesti kuin kilpailullisesti.

Onko oikein, että elämäntapalumilautailija tienaa maailmancupissa, TTR:ssä, X-gamesissa ja vaikka missä kilpailemalla elantonsa? Onko reilua, että samat kaverit viettävät vuodet läpeensä lautailulyhytelokuvia filmaillen ja surffaavat keväät Madagasgarin aalloilla tai skeittaavat Marseillen kaduilla? Onko oikeudenmukaista, että tuplavoltin kolmella kierteellä vetävä kaveri lasketaan urheilijaksi ja olympialaisiin? Ei se perkele ole. Vai hä?

Urheilun pitää olla 1. vakavaa, 2. mustikkasopan rinnuksille vaativaa 3. vitin synkkää jos menestystä ei tule. Ja vaikka tulisi niin sitä pitää vähätellä tyyliin "kyllä USA oli erinomainen joukkue tänään."

Mitä urheilu on? "Urheilu on yhteisnimitys fyysisen kunnon ylläpitämiseksi, virkistykseksi tai sääntöjen mukaisena kilpailuna harjoitettaville liikuntamuodoille. Siihen kuuluvat myös huvi- tai kilpailumielessä harrastetut suoritukset, joissa mekaanisten laitteiden tai eläinten osuus on merkittävä. Kilpaurheilun näkyvin osa on huippu-urheilu."

Aikamoinen selitys, kuka idiootti tuotakin on ajatellut noin. EIEIEI. Urheilu on sitä mitä kansallisen tason suunnistaja tekee. Tunnin pk-nylkkäys, 5km keskeytetty testijuoksu, 13minuutin sprintti taajamassa (no okei kärki menee 13 min, kansallisen tason kaveri 14,5), seuran kuntopiiri 45min ja 6*1km vedot liian kovaa aloittaen ja vaikka siihen 3.13min paikkeille jääden. Sitä se urheilu on.

Olympialaiset pitäisi uudistaa. Kaikenmaailman lautailut, syöksylaskut, curlingit ja short track-luistelut, pilipalimäkihypyt ja mitä näitä äärimmäisiä skilssejä (muttei samoja kuin vaikka sinun oma lajis. Tai se vitin 50km perdaali. Onhan se kova juttu, mutta töitä se vaatii taitoluistelun kolmoisrittikin!!) vaativia lajeja nyt onkaan pitäisi poistaa. Lajeiksi vain yksinkertaisten ihmisten yksinkertaisia juttuja. Kuten kestävyysjuoksu (joojoo talviolympialaisiin vaan, MM/EM-maastojakin vedetään välillä pakkasella). Siinä vain juostaan, lajitaidot on juoksuaskeleen hiomisessa & askeettisessa harjoittelussa (kenialaiset juo muuten pirusti limsaa! missä on askeettisuus siinä häh?) ja kuka on nopeiten maalissa voittaa. Se on kovin jätkä se - oikea URHEILIJA, kun uskaltaa laittaa kehonsa alttiiksi happivelan koville poltteille. Menkööt jääkiekkoilijat ja muut mikkihiiret pelailemaan kumilätkänsä kanssa vaikka tuonne ulkojäälle. Niin me tehtiin silloin kun oltiin nuoria, silloin syvärin jälkeen. Tai pleikkari-iltäpäiväkerhon, kuka nyt mihinkin ikäluokkaan kuuluu. Tai on kuulumatta. "Ihan sama, minä olen oikeassa, sinun mielipiteesi on väärä." Ja väliajat HD:na neonväreissä.

Voisiko olla aika tarkistaa näkemystä!

Lajeja mahtuu aika monta valmiiseen maailmaan, siihen missä ei ole kiire. Meillä tietysti on, sillä kauppa menee kiinni kuudelta ja karkkipussi on ostamatta. Vähän mässyä, jotta voi kattoa 30km hiihtoa. Sitä oikeaa urheilua. Nyt se järki käteen. Urheilu tarkoittaa pohjimmiltaan urheuden osoittamista. Urheilukilpailut urheudessa kilvoittelemista. Ja OLYMPIALAISET EIVÄT OLE URHEILUKILPAILUT! Siellähän on taidelajejakin ollut ohjelmassa. Toki se on aika raakaa peliä ilmaista itseään vaikka laulamalla. Siinä arvostelu osuu aika suoraan itseen, eikä vaikka itse rikki potkittuihin hiihtositeisiin.

Olympialaisissa kilvoitellaan kyllä, mutta erilaisissa liikuntalajeissa - kestävyyttä, kehonhallintaa jne... Voidaan toki puhua urheilukilpailusta, mutta kyseessä on vain Suomen sanavaraston köyhyys. Ei sport ja urheilu ole sama asia! Siinä teille ajateltavaa. Lökäpöksyt toki tekevät urheaa touhua, mutta eivät he pidä itseään siinä mielessä urheilijoina kuin vaikka vatussisuunnistajat. Suunnistajat (laita tähän mikä tahansa laji, mitä edustat ja ajattelet sen olevan sitä jeeseintä jeessiä) luulevat olevansa kovinkin urheita omasta mielestään. Harmiton totuus on kuitenkin se, että esimerkiksi lumilautailijoiden ei tarvitse verrata omaa lajiansa muihin - kateus loistaa poissaolollaan. Harrastat sie kilpaurheilua? -No! This is snowboarding.

3 kommenttia:

 1. Äijä kyllä kynäilee muuallakin ku säbä kentillä! Hyvää herjaa ilmassa TAAS :D -pummi-

  VastaaPoista
 2. Ettet nyt vaan olis ottanu jotain pilke silmäkulmassa kirjotettuja tekstejä pikkasen liian tosissaan?
  Ja toisaalta, vaikka olis vakavissaankin kirjotettuja niin ei siitä housuihinsa kannata paskoa jos jollakin on erilainen näkemys asioista kun sulla:)

  VastaaPoista
 3. Aika rautalangasta väännettävää tarinaa vaadit, jos ei ylläoleva teksti avaudu yhtään tuota enempää. Ai niin, tekstistä puuttuu hymiöt, voi että. Nykyäänhän niitä pitää käyttää, että tekstiä osattaisiin tulkita muutenkin kuin kirjaimellisesti.

  Tyylilaji ei muuten ollut ns. asiateksti eikä myöskään tunnepitoinen mielipidekirjoitus, tästä kun ei saa palkkaa siten kuin muista julkaisukanavista. Seuraava juttu onkin sitten pelkää hymiötä. Anteeks siitä jo nyt.

  -salle
  ps. laita tähän hymiö.

  VastaaPoista