26.4.11
WADA kielsi silmälasit
20.4.11
Olen selkä
19.4.11
18.4.11
Hyvästit jokamiehenoikeudelle
13.4.11
Tiger woods on riistotyöläinen
Mutta Tikru on pelannut korttinsa oikein.
Mitä moderni huippu-urheilu sitten urheilijalta vaatii? Huippu-urheilijan hyvinvointi ei ole hänen palkanmaksajansa ensimmäinen huolenaihe, sillä yksilön tai joukkueen sponsori on lähtökohtaisesti kiinnostunut voittojen saamisesta näkyvyyden avulla. Tutkimuksissa on saatu havaintoja siitä, että joukkueurheilijat kokevat itsensä fyysisinä objekteina, joita harjoitetaan ankarasti, riskirajoille saakka. Huippu-urheilijat ovat loukkaantumisherkkiä ja tietyissä joukkuelajeissa on huomattu, että loukkaantumisten määrä on myös ollut kasvussa viimeisen vuosikymmenen aikana. Ammattilaisseuroissa urheileville riskit eivät ole niin suuria, sillä pelaajayhdistykset suojelevat urheilijoita ja merkittävät ammattilaissarjat ovat kaikki osa kultaisia kolmioita – rahaa ja turvaa riittää. Suurin riski on huippu-urheilijoilla, jotka ovat vain heikosti mukana kolmioissa tai ovat niiden ulkopuolella. Siellä huippu-urheilijat elävät kädestä suuhun, eikä esimerkiksi eläketurvaa ole käytännössä olemassa. Voit olla lajissa todella kova, mutta silti, jos et menesty tärkeimmissä kisoissa, saattavat rahat loppua, kun yksilöurheilija maksaa matkakulut, hotellit, ruokailut, valmennuskulut, hieronnan ja vaikka fysioterapian lievän vamman jäljiltä. Voittoon perustuviin urheilulajeihin kuuluu strukturoitu epävarmuus. Suurimmista voittajista tulee Tiger Woodsin kaltaisia miljonäärejä, heikommin pärjäävät ovat omillaan.1
1Nixon 2008. 317-332.
11.4.11
Tässä mennään nyt
1. Johdanto
1.1 Huippu-urheilu on merkityksellistä
1.2 Tutkimusperinne ja lähteet
1. 3 Tutkimuskysymykset ja työn rakenne
1.4 Teoria ja käsitteiden määrittely
2. Huippu-urheilijoiden kehittäminen
2.1 Luonnollista taitoa kilpakentillä
2.2 Huippu-urheilujärjestelmät kilpasille
2.3 Tapaus DDR
2.4 Ammattilaisyksiköihin - huippu-urheiluseurat ja harjoitusryhmät
3. Puhtaan urheilun perinne
3.1 Inhimillisen suorituskyvyn rajoilla
3.2 Suoritusta liikaa parantavat aineet
3.3 Yhdessä rintamassa dopingia vastaan
4. Huippu-urheilun ohjailijat
4.1 Media, markkinat, huippu-urheilu – kultainen kolmio
4.2 KOK:n vallankäyttö ja aatteet
5. Huippu-urheilun henki
Lähteet ja kirjallisuus
Huomenna mennään pidemmällä.
10.4.11
Se syvenee syksyllä
Henkee pittää olla
Huippu-urheilun perusta on kilpailu. Kilpailu paremmasta suorituksesta, paremman kilpailusuorituskyvyn saavuttamisesta. Huippu-urheilu kehittyi 1900-luvun aikana inhimillisen suorituskyvyn rajoille, sillä monissa lajeissa maailmanennätyksien kehittyminen on hidastunut selkeästi. Kahdessa eri tutkimuksessa kartoitettiin matemaattisesti tulosten ja ennätysten kehitystä pitkällä aikavälillä olosuhteiltaan vertailtavissa lajeissa sekä lajeissa, joissa olosuhteet vaikuttavat suoritukseen merkittävästi. Jälkimmäisessa pitkän aikavälin tarkastelu poistaa olosuhdemuuttujan vaikutuksen trendien löytämiseksi. Tutkimusten perusteella ennätysten kirjaamisen alkuvaiheessa seuraa nopein kehitys. Tämän jälkeen toinen ennätysten nopean kehittymisen trendi löytyi 1950-1970-luvuilta, jolloin tieteellinen valmennus sekä urheiluvälineet kehittyivät nopeasti. Tämän jälkeen ennätysten kehitysvauhti on hidastunut merkitsevästi.1 On todennäköistä, että ennätykset kehittyvät myös jatkossa, mutta yhä lyhentyvin askelin. Huippu-urheilijat toteuttavat edelleen olympialaisten mottoa, nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. Esimerkiksi voimalajeissa kehitys on hidastunut todennäköisesti tiukentuneen antidoping-politiikan takia ja eniten kehitystä jatkossa tulee kestävyyslajeissa, joissa muun muassa ravintoaineiden optimointi väsymisen hidastamiseen on vielä keskeneräistä.2 Inhimillisen suorituskyvyn rajoja on koeteltu erilaisin luonnollisin ja luonnottomin menetelmin huippu-urheilun historian aikana. Tässä luvussa rakennan esityksen siitä, millainen rooli suorituskykyä parantavilla aineilla on ollut osana huippu-urheilua. Kuinka laajasti erilaisia doping-aineita käytetään ja miksi niitä ei saa käyttää vapaasti?
1Berhelot et al . 2010; Desgorces F-D, Berthelot G, El Helou N, Thibault V, Guillaume M, et al. 2008.
2McConnell 2000.
1Katso esimerkiksi Dimeo 2007. 125: Läntisten maiden on helppo syyttää kommunisteja dopingin käytöstä. Ensinnä, koska Itä-Saksalla ja Neuvostoliitolla oli näkyvä ja laaja lääkäreiden käyttö urheilussa. Toiseksi, on helppo syyttää maita, joita ei ole enää olemassa. Kolmanneksi, steroidien käyttö kiellettiin vasta 1975, joten on helppo syyttää sen jälkeen tapahtunutta. Neljänneksi, länsimainen näkemys linkittyy valtiojohtoiseen suorituksen parantamisen vastustamiseen, mikä on suora kriittinen kannanotto keskitettyyn kommunistiseen valtiomalliin ja hallintoon. Viidenneksi, laittomien lääkkeiden käyttö länsimaissa oli paljon laajempaa kuin tiedetään.
2Lähin suomalainen vastine nelivuotiselle high schoolille on lukio, mutta koska ne eivät vastaa täysin toisiaan, käytän high schoolia.
3Dimeo 2007. 78-79. Esimerkiksi Meksikon vuoden 1968 olympiakilpailuihin valmistavalla leirillä noin kolmannes Yhdysvaltain yleisurheilujoukkueesta käytti steroideja.
5.4.11
Cleanless sports
Mm. ylläoleva ei kuulunut siihen joukkoon. Laajempien tietojen mukaan maajoukkuetasoisia käyttäjiä oli satoja ja doping testeissä tuolla vuosivälillä yli sata käryä, jotka piiloteltiin. Siis vain USA:n joukkueessa. Kaikenlaista.
Tänään kehittelin ajatuksia siitä mikä olisi oikea termi. Moderni huippu-urheilu, nykyaikainen h-u, myöhäiskapitalistinen h-u. Vai vaikka doping h-u. Vai huippusuoritusurheilu. Vai mikä. Näitä nimityksiä riittää.
3.4.11
Aiming highs
Meanwhile in eastern Germany:
Siniset palkit kuvaavat androgeenien käyttöaikoja ja määriä. Alkuperäinen lähde Franke & Berendonk 1997, Clinical chemistry.
Meanwhile in Italy:
Tämä on siitä Pantani-tutkimuksesta. Kaikkihan sen muistaa. Mm:
Tim Noakes 2006, International Journal of Sports Science and Coaching.
Mitä tuo tarkoittaa. Sitä, että italialaisten pyöräilijöiden hematokriittiarvot käyttäytyvät epäluonnollisesti. Hematokriittiarvon pitäisi olla kohonneena lepokaudella, eikä rankan harjoittelun ja kilpailun aikana. On todennäköistä, että arvon kohoaminen johtuu kaikilla pyöräilijöillä samasta asiasta kuin Pantanillakin. Pantani tunnusti jälkikäteen käyttäneensä epoa. Tässä tutkimuksessa olleet pyöräilijät olivat mukana valtiorahoitteisen yliopiston harjoitusryhmässä. Mitä se kertoo pyöräilyn doping-kulttuurista?
Toimiiko epo? Kukapa ei haluaisi käyttää ainetta, jonka on nykyaikaisissa kokeissa todettu parantavan suorituskykyä jopa 50 prosenttia.. On selvää, että doping-aineita ei tutkita julkisesti paljoakaan, varsinkaan niiden toimimista huippu-urheilijoilla. Onhan se vähän kyseenalaista. Siis julkisesti!! Mutta hei, katsokaa urheilua telkkarista niin kyllähän se toimii.
Entäs sitten tämän touhun laajuus. Hyvän kuvan urheilusta antoi Balco-laboratorion tapaus. Balco ei ole mikään erityinen huippulaboratorio vaan aivan tavallinen tiettyjen lääkkeiden kehittelyyn erikoistunut laboratorio. He kehittivät design-steroidin, joka ei näkynyt doping-testeissä ja jota hyödynsi kourallinen yleisurheilijoita ja ties kuinka suuri joukku muita.
Täältä perspektiivi:
http://sports.espn.go.com/espn/news/story?id=3033682
Operaatio Raw Deal paljasti 56 vastaavaa laboratoriota! Kuinkahan moni niistä valmisti vastaavia testeissä näkymättömiä steroideja? THG-tapaus saatiin kiinni vihjeiden perusteella, muuten ei olisi osattu testata oikeita asioita.
Entäs aineiden alkuperämaa. Kiina. Ei takerruta vielä siihen sen enempää kuin katsotaan jotain tilastoja. Tarkastelkaa erityisesti kohta Weightlifting ja siihen sitten voi laittaa päälle mietintään seuraavan kuvan:
Kuuhun.
Jatketaan seuraavalla kerralla vaikka eposta. Voikohan eposta tehdä samaan tyyliin näkymätöntä versiota kuin steroideista. Steroidit ovat kuitenkin olleet laajan doping-tutkinnan alla jo 1970-luvun alusta, toisin kuin epo, joka on ollut tutkinnan alla kunnolla vasta reilun vuosikymmenen.
It's beyond our imagination. Where is your sport god now?
Jos Nike alkais valmistaa kondomeja, niillä olisi jo valmis slogan.
Just do it.
Haha.