26.4.11

WADA kielsi silmälasit

RTT 26.4.2012

Kansainvälinen Antidopingtoimisto WADA on lisännyt näkökyvyn korjaamisen mekaanisin apuvälinein kiellettyjen menetelmien listalle. Näkökyvyn keinotekoinen parantaminen on suorituksen keinotekoista parantamista ja täyttää siten WADA:n uusitut kriteerit.

Näkökyky on ihmisen luonnollinen ominaisuus siinä missä kestävyys tai voima ja siten sen keinotekoinen parantaminen muutoin kuin luonnollisesti harjoittelemalla on kielletty. Kiellettyihin menetelmiin luetaan 26.4.2012 alkaen näkökyvyn parantaminen silmälaseilla ja piilolinsseillä. Myöskään silmien korjausleikkauksessa käyneet eivät tästä päivämäärästä lukien saa osallistua WADA:n alaisten lajiliittojen urheilukilpailuihin. Mikäli näkökyky heikennetään leikkauksella takaisin luonnolliselle tasolle palautuu henkilön kilpailukelpoisuus.

- En näe tässä mitään ongelmaa. Toisille ihmisille on siunaantunut parempi kuulo, joillekin näkö, kolmansille, nopeusominaisuudet ja afrikkalaisille kestävyys. Urheilun tasapuolisuuden kannalta on tärkeää, että myös näkökyky palautetaan luonnollisena ominaisuutena alkujuurilleen, luonnollisuuteen. Kyllä lajeja riittää myös heikompinäköisille, kommentoi antidopingpäällikkö Black Fire Monkey.

Heikompinäköiset urheilijat ovat nousseet välittömästi suureen vastarintaan. Erityisesti tarkkuutta vaativien lajien murtuneet kilpailijat ovat ryhtyneet kokoamaan itseään yhtenäiseksi facebook-ryhmäksi "antakaa meidänkin nähdä häränsilmä."

- Ei mee nallekarkit aina tasan, totesi ryhmää provosoinut tarkkanäköinen nimeltä mainitsematon urheilija ryhmän seinällä.

Black Fire Monkey kiteytti heikommilla näön lahjoilla siunattujen olevan liikkeellä ihan hyvällä asialla.

- Onhan se selvä, että tällainen vaikuttaa urheilun maailmaan. Mutta maailma muuttuu siskoseni ja kehitys kehittyy. Joskus on muuten urheiltu myös alasti. Eikä sitä maailmaa facebook-seinältä muuteta.


Yllä Black Fire Monkey esittelee WADA:n uuden infojulisteen, jossa lasien käyttöä ja niiden piilottelua kielletään. Se on tarkoitus levittää kaikille kisapaikoille, maiden omilla kielillä. Toisessa julisteessa esitellään piilolinssien tarkastusta, joka tapahtuu mekaanisesti. Kisatoimitsija pyyhkäisee sormella kaikkien kilpailijoiden silmät ennen kilpailun alkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti